Karın germe ameliyatı plastik cerrahinin en sık yapılan ameliyatlarından biridir. Özellikle doğum sonrasında çatlamış, sarkmış, gevşemiş karın bölgesi kadınları rahatsız etmektedir. Karın germe ve çoğu kez beraberinde yapılan vakumla yağ alma (liposuction) yöntemleri bu şikayetleri azaltmak için yapılan operasyonlardır. Liposuction (liposakşın) ve karın germe işlemleri kilo verme amacıyla değil, vücuda şekil vermek amacıyla yapılır. Aslında en iyi sonuç alınan hastalar kilo verme sonrası sarkmaları nedeniyle gelmiş olanlardır.Karın germe ameliyatlarında karın üzerindeki çatlakların tümünün kaybolması çoğu kez mümkün olmasa da bunları daha da azaltmak mümkündür.
Karın germe ameliyatları uygulanan tekniğe ve hastanın durumuna göre çeşitlidir. Size hangisinin uygulanması gerektiğine ameliyat öncesi Op.Dr.Emre Gönen ile yapılan görüşme ve muayene sonrası karar verilir. Karın bölgesinde daha sınırlı şikayetleri olanlarda mini karın germe (mini abdominoplasti) daha uygun bir yöntem olarak düşünülebilir. Bu yöntemde karnın alt bölgesinde kalacak olan iz, tam karın germe ameliyatında görülen ize oranla daha kısadır. Çok fazla sarkması olan hastalarda (genelde hızlı kilo kaybetmiş veya birden fazla doğum yaşamış kişilerde) tam karın germe metodu daha uygundur.
Karın germe ameliyatı ortalama 2,5-3 saat süren bir işlemdir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Hasta aynı gün ya da bir gece hastanede kaldıktan sonra ameliyatın ertesi günü evine dönebilir. Drenler 48 ile 72 saatte çıkartılır. Dikişler ise 12 ile 14. günlerde alınır. Hastanın özellikle ilk bir hafta içinde dikiş hattında gerginlik oluşturmamak için bir miktar eğilerek yürümesi ve yatarken de dik pozisyonda yatmaması önerilir. Ameliyat sonrası dikiş hattından bir miktar erimiş yağ ve vücut sıvılarının akması küçük alanlarda dikiş açılmaları normal kabul edilmektedir. Bu durum günlük pansumanla kendiliğinden iyileşecektir. Ameliyat sonrası ikinci haftadan sonra hafif egzersizler önerilmekle birlikte ağır egzersiz ve sporlardan 4-6 ay süreyle uzak kalmak gerekir.
No comments:
Post a Comment